top of page

Neurodesign: Vetenskapen bakom en produktiv arbetsplats

I takt med att vi spenderar allt mer tid på våra kontor – oavsett om det är hemifrån eller på ett traditionellt företagskontor – har behovet av välutformade arbetsytor aldrig varit större. Men hur bestämmer vi vad som gör en arbetsplats inte bara estetiskt tilltalande utan även funktionell och främjande för produktivitet? Svaret kan ligga i ett fascinerande fält som kallas neurodesign.


neurodesign växtvägg

Vad är Neurodesign?

Neurodesign är en tvärvetenskaplig ansats som förenar kunskap från neurovetenskap med design och arkitektur för att skapa miljöer som positivt påverkar människans hjärna och därmed beteende, välbefinnande och produktivitet. Genom att förstå hur olika element i vår omgivning påverkar vår kognitiva funktion, kan designers skapa utrymmen som inte bara ser bra ut utan också arbetar hårt för att förbättra vår arbetsdag.


Hur påverkar neurodesign vår design?

1. Ljussättning: Forskning inom neurodesign har visat att naturligt ljus har en stark positiv effekt på människors humör och produktivitet. Genom att designa kontor med gott om naturligt ljus, eller genom att använda belysning som efterliknar dagsljus, kan vi förbättra anställdas energinivåer och koncentrationsförmåga.


2. Färgval: Färger påverkar oss mer än vi kanske tror. Vissa färger kan uppmuntra till kreativitet och energi (som varma gula och orange toner), medan andra kan ha en lugnande effekt (som blått och grönt). Neurodesign använder dessa insikter för att välja färgpaletter som stöder det arbete som ska utföras i olika delar av ett kontor.


3. Utrymmesplanering: Den fysiska layouten av ett kontor kan antingen främja samarbete och öppen kommunikation eller stödja fokuserat, enskilt arbete. Neurodesign tar hänsyn till behovet av både social interaktion och privat koncentration när det gäller utformningen av arbetsplatser, vilket leder till mer flexibla och funktionella utrymmen.


4. Natur och design: Inkludering av naturliga element, såsom växter, vattenfunktioner, och material som trä och sten, kan minska stress och öka välbefinnandet på arbetsplatsen. Neurodesign utnyttjar denna biophilia (människans inneboende dragning till naturen) för att skapa mer inbjudande och avkopplande kontorsmiljöer.


Implementering av neurodesign

Att anamma neurodesign i ditt kontor behöver inte vara en överväldigande uppgift. Börja smått, kanske med att omvärdera din belysningsplan eller införa mer grönska i dina utrymmen. Det viktigaste är att börja tänka på hur din miljö påverkar de som använder den dagligen och att göra medvetna val som främjar hälsa och produktivitet.

På Grey Deco förstår vi vikten av välutformade arbetsutrymmen. Vi strävar efter att integrera principerna för neurodesign i våra projekt, för att skapa kontor som inte bara är estetiskt tilltalande utan som också främjar våra kunders välbefinnande och effektivitet. Kontakta oss för att utforska hur vi kan transformera din arbetsplats med hjälp av neurodesign.

Comments


Låt oss hjälpa dig med nästa projekt
_edited.png

Har du ett kontor som behöver uppdateras? Vi gör inredningsprojekt där vi designar från grunden vid en flytt eller en mindre uppdatering vid nya behov.

MEDE709C927A2644A3D902096A2982C10D0_max.jpg

Kika på våra olika lösningar för att förvandla ditt hem till den dröm du tänkt. Det sker antingen genom en fullservice där vi gör allt eller genom ett coachningprogram där du själv gör jobbet och vi coachar. 

bottom of page